0

Keneler, pek çok canlı için hastalık taşıyıcı bir tehdit olabilir fakat aynı zamanda da hayatta kalma uzmanıdırlar. Myanmar‘da bulunan bir dizi amber fosiline göre, bu parazitler 99 milyon yıl önce dinozorların kanını emiyorlardı.

TEROPOD DİNOZORUNA TUTUNMUŞ

Fosil örneklerinin birisinde; kenenin bir dinozor tüyü üzerinde asılı kaldığı görülüyor. Bu da, söz konusu antik parazitlerimizin ne ile beslendiğine dair en eski delillerden birisini sağlıyor. Amber örnekleri –içine sıkışan hayvanlara dair zarif detayları görünür kılan sertleşmiş ağaç reçinesi– kenelerin dinozorlar üzerinden parazit bir biçimde beslendiğine dair birden çok işaret sunuyor. Bu çıkarımı sağlayan doğrudan delil ise kenenin, teropod dinozoruna (modern kuşların atası olan grubun bir üyesine) ait bir tüye tutunduğu örnekten geliyor.

ANTİK KENELER DİNOPZOR KANI EMİYORMUŞ

Bir diğer örnekte ise; dinozor yuvalarında yaşadığı düşünülen bir böcek larvası tipinde görülen kıllarla bir arada sıkışmış iki keneyi görüyoruz. Bir parazitin ve onun konak canlısının kalıntılarının bir arada bulunduğu bir fosil bulmak; bir paleontolog için neredeyse bir rüyadır ve bu fosiller bize, antik kenelerin dinozor kanı emdiğine dair ilk doğrudan delili sağlıyor.

DRAKULA’NIN KORKUNÇ KENESİ

Görünüşe göre, kuşlar ve keneler arasındaki ilişki çok çok eskilere dayanıyor ve her iki türün de atalarına kadar ulaşıyor. 12 Aralık 2017’de Nature Communications’da yayımlanan araştırmada yer verilen örnekler, Myanmar‘da bulunan ünlü bir amber çökeltisinden elde edildi ve 99 milyon yıllık olduğu düşünülüyor. Araştırma makalesinde, örneklerde bulunan kene türünün daha önce tanımlanmayan bir tür olduğu ve kendisine “Drakula’nın korkunç kenesi” anlamına gelen Deinocroton draculi isminin verildiği belirtiliyor.

DİNOZOR YUVASINA SIKIŞMIŞ

Örneklerdeki iki D. draculi ile birlikte sıkışmış halde bulunan kılların, belirli bir böcek larvası tipinde bulunanlara oldukça benzer olduğu görüldü. Günümüzde, kuş ve memeli yuvalarında yaşayan bu böcek larvaları; deri atıkları ve tüylerle besleniyor. Larvalar bu yapışkan kılları avcılarını savuşturmak için kullanıyor ve araştırmacılara göre, kıllar, böcek larvasının bulunduğu yuvalarda kalın keçeler oluşturacak biçimde birikiyor olabilir.

En muhtemel senaryo ise, iki kenenin tüylü bir dinozorun yuvasını ziyaret ettiğinde tüylere dolaşmış olabileceği şeklinde. Bu senaryo son derece mantıklıdır çünkü, böcek larvasının kullandığı tüylerin bir çift kene ile bir arada bulunması, kenelerin böcek larvasıyla karşılaştığı yerde reçine içine sıkıştığını gösterir. Bu yer ise, hangi hayvanın inşa ettiği belirsiz olsa da muhtemelen bir yuvadır.


Kaynak: Bilimfili

Görsel Telif: E. Peñalver


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir