0
8 Paylaşım

Türkiye’de son yıllarda antidepresan kullanımında patlama yaşanıyor.  Son 5 yılda bu ilaçların kullanımı yüzde 27 arttı. Ayrıca resmi rakamlara tarafından ruh ve sinir hastalıkları nedeniyle yılda yaklaşık 9 milyon kişi doktora başvuruyor.

s-cb00e6302650a358a54fd625a3559ccccb1da3 Milliyet’ten Mert İnan’ı haberine göre, Türkiye’de antidepresan kullanımının her yıl arttığını kaydeden Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ömer Böke “Daha doğrusu daha çok antidepresan satılıyor. Ne dek antidepresan satıldığını biliyoruz, bunların ne kadarının kullanıldığını ise tam bilmiyoruz. 2007 ile 2017 verilerini karşılaştırırsak yıllar içinde uyumlu bir çoğaltma göstererek 10 yılda antidepresan satışı 2.25 kat arttı. Antidepresanlar, ağırlıklı olarak yaygın psikiyatrik hastalıklar olarak adlandırılan anksiyete ve depresif bozuklukların tedavisinde kullanılıyor” dedi.

“Ulaşılabilirlik ve farkındalık da arttı”

s-d9d3eb595ee2d45c9fddf87b81bdff677b4d98Peki çoğalan psikiyatrik hastalıkların aşağı hangi nedenler yatıyor?Prof. Dr. Beke, yoksulluk, işsizlik, göç, doğal ve insan kaynaklı travmalar, alkol ve madde başvuru bozuklukları, toplumsal çatışmalar ve belirsizlikler olduğunu, bu etkenlerin psikiyatrik hastalıkların en kayda değer nedeni olduğunu dile getirdi.Böke şöyle devam etti: “Antidepresan satışındaki artışın manâlı bir nedeni de psikiyatri hizmetinin giderek daha ulaşılabilir olması ve psikiyatrik hastalıklarla ilgili farkındalığın artması. Tüm dünyada tedaviye gereksinimi olma ile tedaviyi alma aralarında önemli bir fark olduğu biliniyor. Gelişmiş, ekonomik sorunu olmayan ülkelerde bile bu oranın yüzde 50 olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de 2011’de 100 bin kişiye, 2.1 psikiyatrist düşerken bu oran günümüzde 3.5 seviyesine çıkmış durumda. Gelişmiş ülkelerde her 100 kişiye 12 psikiyatr düşüyor.”

“Hastaların yalnızda üçte biri psikiyatriste gidiyor”

s-03e404e76a91207bd4a8c4ef016ffbf8c7fa1f Beykoz Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mansur Beyazyürek ise antidepresan kullanımının son beş yılda yüzde 27’den fazla çoğalma gösterdiğini belirtti.Bu artışta internet ve sosyal ağ aracılığıyla ya da kulaktan dolma bilgilerle hap alımının da kayda değer bir faktör olduğunu açıklayan Beyazyürek, “Bunalım, endişe bozukluğu olan hastaların yalnızca üçte biri psikiyatriste gidiyor. 2016 yılının birincil dokuz ayında 33 milyon 368 bin 916 kutu antidepresan tüketildi. Yeni tür antidepresanlar sıfır alt etkiye sahip olduğundan çok dar şekilde reçete edilebiliyor” dedi.

“Keyifsiz hissetmek bunalım sanılıyor”

s-d46a55b4f2f028fdcf5f55760ac6c47af2da6e Artışın en büyük nedenlerinden birinin, öteki branş hekimlerinin bile yeni nesil ilaçları reçete etmeleri olduğunu aktaran Beyazyürek, “Irk arasında birbirine hap nasihat edenlerin sayısı da azımsanmayacak oranda. Millet bundan böyle hayatlarındaki en küçük sorunları bile ivedilikle çözmek istiyor. Bu özlem özellikle kentlerde hap tüketimine yöneltiyor. Depresif bulgu ve anksiyete sorunu olanlar hap kullanımında ilk sırada. Keyifsiz hissetmek bunalım sanılıyor, halbu ki depresif belirtiler ve depresyon tanısı fazla ciddi bir hastalıktır. Hastaların doktor kontrolünde hap almaları gerekir. Birtakım medya organlarında popüler şahısların bilimsel dayanağı olmayan açıklamaları ahali sağlığını tehdit ediyor” diye konuştu.

“Yargı sistemindeki keyfi uygulamalar belirsizliğe neden oluyor”

s-a8cb4e0f49ced5ffde4988463bf7f49557c1c1 Prof. Dr. Böke, yaygın psikiyatrik hastalıkların ilaçsız tedavisinin laf konusu olduğunun altını çizdi. Böke, psikiyatrik hastalıkların çoğaltma nedenlerine ilişkin olarak şu bilgileri verdi:”Toplumsal çatışmalar maalesef artarak sürüyor. Olayların sonuçları bizden ya da bizden olmayana tarafından farklı değerlendiriliyor. Çocuğa, kadına, hayvana yönelik zor, sağlık çalışanına karşın zor, cinsel kuvvet, aile içindeki kuvvet daha sık gündemimize geliyor. Keyfi uygulamalara şahitlik etmek belirsizliği artırıyor. Bilhassa yargı sistemindeki keyfi uygulamalar belirsizliğe niçin oluyor. Tüm bunlar psikiyatrik hastalıkların artması ve hap tüketimine neden oluyor.”


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
8 Paylaşım

Sizin Tepkiniz Nedir?

Şaşurdum Şaşurdum
8
Şaşurdum
Ağladum Ağladum
9
Ağladum
Riv Riv Riv Riv Riv Riv
6
Riv Riv Riv
Kafani Kirarum Kafani Kirarum
5
Kafani Kirarum
Beğendum Beğendum
8
Beğendum
Bayildum Bayildum
2
Bayildum
Rizespor Oley Rizespor Oley
1
Rizespor Oley
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı