0

Bu sefer yeni sistemde soy ağacı için vatandaşlar sisteme soy ağacı bilgileri için talep bırakıyor ve sonrasında bilgileri mail veya telefonlara mesaj olarak geliyor. E-devlet kullanıcıları, ‘’www.turkiye.gov.tr’’ adresine girip, soy ağacı sorgulaması yapabiliyorlar ama sitedeki yoğunluktan dolayı erişimin açılması için belirli bir süre beklemek gerekiyor. 

E-DEVLET’E YENİ GELEN SİSTEM

Ayrıca farkı bir sistemde devreye sokulmuş oldu. Böylelikle artık vatandaşlar soy ağacı için talep oluşturduklarında talep sırasına göre belge alabilecekler. Vatandaşlar soy ağacı için talep oluşturduktan sonra ekrana otomatik olarak ‘’ Alt-üst soy bilginiz işleme alınmıştır. Talep sıranıza göre alt-üst soy bilgileriniz en kısa sürede hazırlanacaktır. Belgeniz oluşturulduğunda doğrulanmış cep telefonu numaranız veya e-posta adresinize bilgilendirme yapılacaktır. ‘’

SOYAĞACI NEDİR ?

Bu soy ağacı çizelgesinde bir kişinin soyundan gelenler gösterilirken ağaç yukarıda dar başlar ve aşağıya doğru genişler.Genellikle soy ağaçlarının en altında yeni nesiller, yukarılarda ise daha eski nesiller vardır. Soy ağaçlarının birçok çeşidi vardır. Bazı soy ağaçlarında bir kişinin bütün atalarını gösterirken, bazı soy ağaçlarında ise bir atanın bütün soyundan gelen herkesi göstermektedir. Bazı soy ağaçlarında ise sadece baba tarafını gösterir.  Eski Ahitte Yeşaya kitabında Hz.İsa’nın soyu tarif edilirken bir ağaç benzetmesi yapılmıştır.İncil dışında ve aile ilişkilerini tam olarak ilk Boccaccio’nun 1360 baskılı olan Genealogia deorum gentilium (İnsan Tanrılarının Soyudur). Bu eserde, Yunanve Roma mitolojisindeki insanlar ile tanrılar arasındaki soy bağını betimler.Kitapta ayrıntılı açıklamalar bulunmakta ve soy ağacı çizelgeleri içermektedir.En uzun soy ağacı ise Çin filozofu olan Konfüçyüs’ündür. Bu ağaçta 80 nesil olmasıyla beraber 2 milyon kişiyi kapsar. Bu soy ağacını yeniden çizip yenilemek amacıyla uluslararası bir girişim ise 1998 yılında bu ağacın 450 dalı ile başlamıştır. Son bulgular ise Konfüçyüs Soybilim Derleme Komitesi tarafından, çin filozofunun 2560.doğum gününün anısına 2009 yılında yayımlanmıştır.

SORGULAMA SONUCUNDA ORTAYA ÇIKAN İLGİNÇ SONUÇ

Bazı vatandaşlar sorgulama yaptıktan sonra karşılarına çıkan ilginç sonuçla şaşırmış durumdalar. Soy ağacı bilgileri edinmeleri yerine ‘’Alt-Üst Soy belgeniz e-devlet üzerinden üretilmemektedir.Lütfen belgenin temini için en yakın İlçe Nüfus Müdürlüğüne müraacat ediniz.’’yazısıyla karşı karşıya kaldılar. Bu uyarının sebebi bilinmemekle birlikte,belge eksikliğinden kaynaklanabileceği tahmin ediliyor.

37 BİN KİŞİ SOY AĞACI SORGULAMASI YAPTI

Sorgulama ilk aktifleştirildiğinde toplam 737 bin 237 kişi sorgulama yaptı. 330 bin belge de alındı.

SADECE KENDİMİZİ SORGULAYABİLİYORUZ 

Üretilen bu belgelerde sadece kendimiz ialt-üst bilgilerimiz yer almakta. ‘’Kişisel Verilerin Korunması Kanunun’’sebebiyle kardeş dahi olsa bilgisi alınamıyor.

BU SABAH TOPLAMDA 1 MİLYON 400 BİN BELGE ÜRETİLDİ

Bu sabah 08:00’e kadar, tekrar açılan alt-üst soy ağacı sorgulama sayfasında yaklaşık 1 milyon 400 bin belge üretildi.

Alt-üst soy ağacı sistemine vatandaşlar tekrar büyük ilgi gösterdi. 

GÜNLÜ KKOTA

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, daha önce yaptığı açıklamada, sisteme günlük kota getirerek yoğunluğu azaltacaklarını söylemişti. Güner, ‘’Toplamda 310 bin kişi sorgulama çıktısı verildi. Böyle bir kapasitenin uygulanması imkansız.’’ dedi.Bu konuyla ilgili tespit çalışmaları yürüten Güner,’’ Soy sorgulama için belirli bir kota belirleyeceğiz. ‘’Bugün bu kadar.’’ diyerek ertesi güne aktaracağız.’’ dedi.

E Devlet’e giriş için tıklayın

SOY AĞACI SORGULAMAİŞLEMi İÇİN TIKLAYIN


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir