0

Günümüzde en sık rastlanan sistemik senet dokusu hastalığı olarak nitelendirilen iltihaplı romatizma, vücudun el ve diz eklemi gibi azami çalışan ve kişinin en çok gereksinim duyduğu alanları etkileyen bir rahatsızlık olmaktadır.

Günümüzde en sık rastlanan sistemik senet dokusu hastalığı olarak nitelendirilen iltihaplı romatizma, vücudun el ve diz eklemi gibi azami çalışan ve kişinin en fazla gereksinim duyduğu alanları etkileyen bir rahatsızlık olmaktadır. Tıpta, romatoid artrit olarak isimlendirilen iltihaplı romatizma ekseri 25 ile 50 yaş aralığında husule gelmekte olup faal ve inaktif olarak iki dönemi bulunmaktadır. Peki iltihaplı romatizma hastalığının teşhisi nasıl konur, iltihaplı romatizma nasıl tedavi edilir. İşte iltihaplı romatizma hakkında merak edilen bu soruların cevapları:

Ilk Önce iltihaplı romatizmanın dönemlerinden bahsedelim.

Faal dönem

  • Akit dönemde, kişinin vücudunda genel bir ısı artışı olur. Bu artış ile birlikte eklemlerde belirtilen şişilikler yani ödem meydana kazanç. Bu şişlikler belirli vakit sonradan yavaşça ortadan kalkar. Aktif birim sona ermeye başlamıştır. İnaktif birim başlamıştır. Faal dönem vücutta harabiyetin, şekil bozukluklarının ortaya çıkması için hareketliliğin olduğu dönemdir.

İnaktif dönem

  • İnaktif dönem, bozuklukların görüldüğü dönemdir. “İnaktif dönem” dediğimiz dönemde, mafsallarda deformite adını verdiğimiz bazı şekil bozuklukları meydana kazanç. Bu bozukluklar vücutta şekilenmeye başlar.
  • El bileklerinde, parmaklarda büyüme iliği deformitesi,
  • Kuğu boyun deformitesi,
  • El bileğinde eğrilik deformiteleri oluşması,
  • Dizin tam açılamaması, veya tam kapanamaması,
  • Dizde şişliklerin daimi ülkü gelmesi.
  • Kalıp şeklinde bir kireçleme dokusu meydana gelmesi söz konusu olur.

İltihaplı romatizma teşhisi

Romatoid artritin teşhisi altıncı vaka dediğimiz şekil bozukluklarının meydana gelmesinden önce, klinik tetkiklerde öyle saptama edilemez.

Bu dönemde yapılan tetkiklerde, kan testlerinde, diğer incelenen tetkiklerde % 80 olayında romatoid artrit bulguları bulunamaz.

Sınırda romatoid artrit durumu vardır. Yani bu tetkikler bir süre sonra yapılsa ortaya çıkabilecek iken, sınırda olunca tetkikle ortaya çıkmaz. İşte burada hastayı yakından tanımanın, hastanın şikayetlerini önceye dönük iyi dinlemenin ve hekim olarak tecrübenin çok manâlı rolü vardır.
Çünkü bu sınırdaki dönemde ellerde şişkinlik yoktur. Cerahat yoktur. Alev yoktur. biçimsizlik yoktur. Lakin buna rağmen yukarıdaki belirtiler varsa hasta zaten bu deformasyona adaydır. Deformasyon olmadan önce, 100 kişiden 70’inde yapılan tetkiklerdeki artı sonuç hekimi yanıltmamalıdır.
Eğer bu sınırdaki şahsa ek olarak bundan başka akupunkturel teşhisle yaklaşılırsa şahsın imminülojik bir rahatsızlığı olduğu hemencecik belirlenir.

Ve vücutta zaten potansiyel olarak var olan rahatsızlığın sınırda olduğu saptama edilir. Açığa çıkmaması için immün sistemi kuvvetlendirilir. Hasta altıncı safhaya gelmeden rahatlatılmış olur.

İltihaplı romatizma tedavisi

Koruyucu önlemler ve akupunktur tedavisi
Hafızamızda yer alan klişe bir laf vardır:
“Kanserden korkma geç kalmaktan kork!”
Bu sözü romatoid artrit için şöyle belirleyebiliriz:
“Romatoid artritten kurtulmaya yok, romatoid artrit olmamaya çalış!”
Anlaşılıyor ama romatoid artrit olmamak için vücudun direncinin ve bağışıklık sisteminin bozulmamasına özen göstermek gerekiyor.

Bunun için ne yapabiliriz?

  • Doğal ve ekolojik gıdalarla beslenmeliyiz. Abur cubur ayakta ve telaş yemekten sakınmalıyız.
  • Giyimlerimizde vücudumuzu sarıp sıkmayacak, hava almamızı engellemeyecek tarzda bol ve pamuklu, bayanlar için ipek de olabilir türde giysiler giymeliyiz.
  • Ayak tabanlarını zorlayacak derecede yüksek topuklu ayakkabılar giymemeliyiz.
  • Ani hareketlerle eklemlerimizi zorlayacak pozisyonlardan sakınmalıyız.
  • Okulda duruş ve oturuş bozukluklarına aleyhinde eğitim almalı ve vermeliyiz.
  • Vücutta biriken elektriğin zemine boşaltılmasını engelleyecek tarzda altı lastik ayakkabılardan uzak durmalıyız. Bunlar vücutta tembel stres dediğimiz birikimlere sebep olur.
  • Bu ve sözde önlemlere ilaveten, yılda bir kez 15 – 20 seans akupunktur tedavisi en iyi koruyucu yöntemdir.

İltihaplı Romatizma Nasıl Geçer?


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir