0

Sonbaharın arkasından yavaş yavaş el sallamaya başladığımız bu günlerde kendini mutfağa atıp bu güzel mevsimin nimetlerinden son son faydalanmak isteyenlere en güzel Kasım ayı sebzelerini derledik.

İlk olarak Kasım ayı sebzelerine göz atalım.


İşte Kasımın bize sunduğu en güzel sebzeler;KerevizKarnabaharKaralahanaYer Elması

1. İlk olarak sıcacık çorbayla başlayalım.

Balıklı Yer Elması Çorbası Tarifi

50 gram tereyağı2 adet soğan2 adet kereviz sapı4 diş sarımsak1+1/2 kg yer elması1/4 demet maydanoz8 SB su1/2 SB krema250 gram dilediğiniz bir balığın etiTereyağını eritin. Soğan, kereviz ve sarımsağı soteleyin. Yer elmasını, maydanozu ve tavuk suyunu koyup kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca altını kısıp 15-20 dakika pişirin. Blenderla pişen çorbayı pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekin. Tuz ve karabiber ekleyin. Ocaktan alıp kremayı ekleyip karıştırın. Balık etlerini ekleyip servis edin.

2. Fırında patates olur da yer elması olmaz mı?

Fırında Yer Elması Tarifi

500 gram yer elması1 limon2 YK zeytinyağıBir avuç kekikBalTuzKarabiberFırını 200 dereceye ayarlayın. Yer elmalarını ortadan ikiye bölün. Üzerine yarım limon suyunu sıkın. Zeytinyağı, kekik, tuz ve karabiberi üzerinden gezdirin. 20-25 dakika yumuşayana kadar pişirin. Fırından çıkartıp üzerine bal gezdirip 5 dakika daha pişirdikten sonra tuz serpip servis edin.

3. Başka sebzelerle de çok yakıştığının en leziz kanıtı.

Yer Elması Kızartması Tarifi

3 SB yer elması (rendelenmiş)1 SB patates (rendelenmiş)1 adet doğan (rendelenmiş)3 yumurta1/4 SB unKimyonKekikTuzKarabiberMaydanozYer elması ve patatesi soğuk suda bekletip süzün. Suyunu sıkıp bir kaba koyun. Soğan, kimyon, tuz, karabiber, yumurta ve unu ekleyip karıştırın. Tavaya sıvı yağı dökün. Karışımı yayıp altın rengi olana kadar kızartın. Maydanozla servis edin.

4. Karbonhidrata boğulmadan pilava doymak mümkün!

Karnabahar Pilavı Tarifi

4 YK tereyağı1 adet soğan2 adet havuç2 adet kereviz sapı1 adet karnabahar1 SB doğranmış mantar1/4 SB maydanoz2 YK biberiye2 YK adaçayı1/2 SB tavuk ya da sebze suyuTereyağında soğan, havuç ve kerevizi soteleyin. Karnabahar ve mantarları ekleyin. Tuz ve karabiberle serpip, 8-10 dakika pişirin. Maydanoz, biberiye ve adaçayını koyun. Tavuk suyunu döküp 15 dakika pişirin.

5. Sosa banıp banıp yemelik.

Fırında Karnabahar Topları Tarifi

2 SB karnabahar (pişmiş)1 yumurta1/2 SB rendelenmiş kaşar peyniri1/2 SB parmesan1/3 SB galeta unu1/3 SB taze soğanTuzKarabiberFırını 180 dereceye ayarlayın. Mutfak robotunda karnabaharı çekin. Suyun sıkıp temiz bir mutfak beziyle kurulayın. Bir kaseye aldığınız karnabaharların üzerine peynirleri, galeta ununu, taze soğanı ve yumurtayı koyun. Tuz ve karabiber serpin. Her şeyi güzelce karıştırdıktan sonra karışımdan bir miktar alıp elinizle şekil verin. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. 15-20 dakika üzerleri kızarana kadar fırında pişirin.

6. Her öğün karnabahar yemek isteyenlere…

Kahvaltılık Karnabahar Muffin Tarifi

1 adet karnabahar1 SB jambon1/2 SB ıspanak1/2 SB soğan5 adet yumurta1/2 TK sarımsak tozu1 SB cheddar peyniriTuzKarabiberFırını 170 dereceye ayarlayın. Karnabaharları mutfak robotunda çekin. Yumurta, cheddar, sarımsak tozunu çırpın. Ispanak, soğan ve jambonu ekleyip karıştırın. Yağladığınız muffin kalıplarını karışımı bölüştürün. 20-25 dakika kızarana kadar pişirin.

7. Makarnanın en besleyici hali bu olsa gerek!

Karalahanalı Karidesli Makarna Tarifi

225 gram makarna3 SB karalahana285 gram karides1+1/2 SB karnabahar1/4 SB krema3 diş sarımsak1 adet soğan1/4 SB parmesanTuzKarabiberMakarnayı haşlayıp süzün. Karnabaharları yumuşayana kadar haşlayın. Süzerken haşlama suyundan bir miktar ayırın. Bu sırada tereyağını eritin. Sopan ve sarımsağı soteleyin. Krema ve parmesanı ekleyip kaynamaya bırakın. Peynir eriyince ocaktan alın. Karışımı mutfak robotunda pürüzsüz kıvam alana kadar çekin. Kıvamı çok yoğun geldiyse karnabaharın suyundan ilave edin. Karışımı tekrar ocağa alın. İçine lahana ve karidesleri ekleyin. Tuz ve karabiber serpin. Makarnayı içine koyup karıştırın. Parmesan peyniri rendeleyip servis edin.

8. Lahana sevmeyene bile kendini sevdirtecek cinsten.

Karalahana Köfte Tarifi

2 SB karalahana1 SB soğan1 SB galeta unu2 SB ıspanak5 YK + 1 TK zeytinyağı2 yumurta1/4 SB eski kaşar peyniri1/2 TK sarımsak tozu1/2 TK kekik1/2 TK adaçayı1/2 TK biberiyeTuzKarabiberFırını 175 dereceye ayarlayın. Bütün malzemeleri bir kasede karıştırın. Karışımdan bir parça alıp elinizle top şekli verin. 15 dakika fırında pişirin. Süre sonunda çevirip 10 dakika daha pişirip servis edin.

9. Denizin güzellikleriyle devam edelim.

Karalahanalı Somon Tarifi

1 adet somon fileto1 YK zeytinyağı1+1/2 SB karalahana1/2 SB kinoa5 adet üzüm2 YK zeytinyağı1 YK limon suyu2 YK portakal suyu2 YK hardal1/2 TK ezilmiş sarımsakTuzKarabiberFırını 200 dereceye ayarlayın. Somonu fırın tepsisine alın. Üzerine tuz, karabiber ve zeytinyağı gezdirin. 10 dakika fırında pişirin. Somon pişerken lahana, kinoa ve üzümü bir kaseye alın. Ayrı bir kapta limon suyu, portakal suyu, hardal, sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırın. Lahanaların üzerine dökün. Somonu çıkartıp salatayla servis edin.

10. Patates püresi yerini kerevize bırakıyor.

Kereviz Püresi Tarifi

1 adet orta büyüklükte kereviz1 adet şalgam1/3 SB süt5 YK tereyağı1 diş sarımsakTuzKarabiberKereviz ve şalgamı haşlayıp süzün. Süt, tereyağı, sarımsak ve tuzu bir tencerede yağ eriyene kadar ısıtın. Yumuşayan sebzeleri ezin. Sütlü karışımı döküp karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyin. Servis edin.

11. Havalar soğudu ama hala formuma dikkat etmem gerek diyenleri böyle alalım.

Kerevizli Bulgur Salatası Tarifi

1/2 SB ceviz600 gram somon 1/2 SB bulgur4 YK zeytinyağı600 gram bebek turp1/4 SB yoğurt1 YK sirke2 YK limon suyu4 dal kereviz sapı1/4 SB doğranmış kuru üzüm1/4 SB maydanozFırını 170 dereceye ayarlayın. Cevizleri fırın tepsisine alın. Fırında 5 dakika kavurun. Somonlara tuz ve karabiber serpin. Fırına verin.Piştikten sonra fırından çıkartıp soğumalarını bekleyin.  Bulguru pişirin. Turpları ortadan ikiye bölün. Bir kaseye alıp 1 yemek kaşığı zeytin yağı, tuz ve karabiber gezdirin. Fırında 15-20 dakika pişirin. Yoğurt, sirke, limon suyu ve zeytinyağını karıştırın. Ceviz, kereviz ve üzümleri ekleyin. Tuzla tatlandırın. Bir tabağa bulgur, somon ve turpları koyun. Üzerinden sosu gezdirip servis edin.

12. Aman boşver kaloriyi, diyeti koy şurdan bol kremalı bir kereviz.

Kereviz Graten Tarifi

3 SB krema2 diş sarımsak1 dal tazze kekik2 YK tereyağı3 adet pırasa1 kg patates500 gram kereviz2 SB kaşar peyniriTuzKarabiberFırını 175 derecede ısıtın. Krema, sarımsak ve kekiği bir sos tenceresine alın. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın. 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. Pırasayı koyun. Tuz ve karabiber ekleyip 10-12 dakika pişirin. Fırın kabını tereyağıyla yağlayın. Patates ve kerevizi doğrayın. Doğradığınız sebzelerin 1/3 ünü tepsiye dizin. Üzerine sotelediğiniz pırasadan birazını dökün. Kaşar peyniri serpin. Malzemeler bitene kadar bu işleme devam edin. Fırın kabınızın üstünü folyoyla kapatın. 1 saat pişirin. Folyoyu dikkatlice kaldırıp 25 dakika daha pişirmeye devam edin. Üzeri kızarınca fırından çıkartın. Servis edin.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir